Yvonne Hoffman

(っ◔◡◔)っ ♥ MÅNADENS MEDLEM ♥

15.04.2025 kl. 10:50
Yvonne Hoffman från Österbottens litteraturförening

Trots skolgång i Helsingfors och med lärarjobb i Borgå och i Vasa, är det ändå i Västnyland som de starkaste rottrådarna finns. Det gröna släkthuset i Lappvik finns i mina minnen, i drömmarna och i mina böcker. Jag har jobbat som lärare i svenska och franska, det har varit roligt. På Vasa universitet undervisade jag i svenska både som modersmål och som främmande språk, vilket lärde också mig en hel del om svenska. Ett par perioder satt jag som medlem i Österbottens och i statens konstkommission: viktigt och spännande.

Berätta om ditt intresse för litteratur.
Det har alltid funnits böcker omkring mig. Hemma fanns 1940- och 1950-talens författare: Harry Martinson, Bo Setterlind, Karin Boye… och själv hade jag förmånen att senare som lärare få bokprata och berätta om då aktuella författare: Sara Lidman, Torgny Lindgren, Wava Stürmer och naturligtvis om en mängd härliga författare som skrev för ungdom: Ulf Stark, Maria Gripe, Barbro Lindgren…

Berätta om ditt läsande.
Idag läser jag gärna essäer och mera facklitteratur, främst om språk och historia. Jag läser fortfarande böcker för ungdom, både på svenska och finska, det finns en mängd bra litteratur att välja på. Språket är viktigt, en bok med slappt språk orkar jag inte med.

Berätta lite om ditt eget skrivande.
Min första bok gav jag ut sent: jag var 36 år, och det dröjde länge innan jag trodde på mig själv som författare. Sedan debuten 1977 har jag skrivit 23 böcker, de flesta för barn och ungdom. Spöken tycker jag om, och drakar: det har blivit tre böcker med skymningsberättelser och en samling med draksånger, roligt tonsatta av Karin Sandqvist, Tacka vet jag en rejäl biff, sa draken.

Både Nyland och Österbotten finns i mina böcker. De fyra böckerna från Stora ofredens dagar (publ. 2009–2021) börjar på Hangö udd och slutar i Fagervik med mellanspel i Ryssland och Österbotten. De två böckerna från vikingatid (publ. 1989–1992) börjar och slutar i Korsholm i Österbotten med ett skutt till 900-talets England.

Vad skriver du på just nu?
Jag försöker skriva någonting varje dag. Sen jag var 12 har jag skrivit dagbok och jag skriver gärna brev, det är ett sätt att kunna fundera över aktuella saker. För tillfället jobbar jag med en samling noveller, en blandning av fakta och fiktion med arbetsnamnet Steg bakom ryggen.

Vilka andra intressen har du?
Sommaren i Lappvik betyder uteliv med hav och skog, svamp- och bärplockning. Vintern i Vasa betyder mera tid för skrivande, men också teater och musik. Dessutom deltar jag i nordiska berättarseminarier, en fin möjlighet att få höra historier och att själv lära mig att berätta så att andra orkar lyssna.

På nätet
Wikipedia 
Uppslagsverket Finland

NyLitt