Månadens medlem
 
Thorolf EkholmThorolf Ekholm

Född och skolgången i Helsingfors. Student från Norsen 1968. Gjorde militärtjänst som frivillig 1968–69, kom ut som US från sanitärsutbildningen. Studier vid Helsingfors universitet: fil.kand. Psykologi 1983, vid Åbo Akademi 1988, speciallärare. Jobbat i lgst, hgst och nu senast 7 år i gymnasiet som speciallärare.

 

Berätta om ditt intresse för litteratur.
Jag fick en puff av min storasyster att läsa biblioteksböcker redan innan jag hade rätt till eget lånekort. Fortsatte med Biggles, Bill Brandon och Västern-böcker som min storebror skaffade. Min syster påverkade mig åter som ung vuxen att läsa om miljöförstöring och ändliga resurser.
   I gymnasiet fick min bästa kompis mig att läsa engelsk litteratur: Wodehouse, Cronin, Snoopy-serier, Mad. När jag på egen hand bemästrade Waltaris Sinuhe Egyptiern på finska var det en arbetsseger. Som studerande deltog jag i vänsterns studiecirklar, blev bekant med Marx, Engels och Lenins skrifter. Vid sidan om studerade jag solosång, med tillhörande musikhistoria och musikteori. Senare övergick intresset till pop och rock. Ett dansband grundades.

Berätta om ditt läsande.
Sedan 2012 har jag deltagit i en litteraturkurs på Arbis, ledd av Carita Backström. Vi har träffats en gång/månad och startade med afrikansk litteratur. Sedan har vi sett på bland annat turkiska, sydamerikanska, ryska och amerikanska författare.

Berätta lite om ditt eget skrivande.

Som ung skrev jag dagbok och brev till någon kamrat sporadiskt. Efter familjebildandet blev det paus med både privat läsande och skrivande; studierna fortsatte. I vuxen ålder återupptog jag dagboksskrivandet, och efter pensioneringen 2013 har jag deltagit i flera skrivarkurser. Den första ledde till ”Om-boken” utgiven på eget förlag 2013. Åsa Stjernvall-Asbjerg ledde också den följande kursen, och 2016 lät jag trycka ”Sommaren med Malin” på egen bekostnad. För den senast utkomna boken, ”Lars – en konstnärssjäl” (2018), har jag att tacka min mentor Henrika Andersson.

Vad skriver du på just nu?
Mitt senaste skrivprojekt började för tre år sedan, men så råkade jag ut för skrivkramp. Det gällde ett projekt om min farfar som växte upp på landet i Pernå. men bröt sig loss för att slutligen bli statlig tjänsteman. Tack vare Hannele Mikaela Taivassalos kurs hösten 2022 har jag kommit i gång med den igen.  

Dina sociala plattformar?
-

Syftet med Månadens medlem är att presentera och lyfta fram föreningens medlemmar och deras skrivande och läsande. 

Läs om tidigare Månadens medlemmar online som flipbook

Månadens medlemmar 2022 som Flipbook
Catherine Sid, Elinor Silius-Ahonen, Ulrica Brunberg, Susanna Söderholm, Henrik Nymalm, Bodil Stjernberg, Patrik Simberg,  Rita Lönnroth, Elin Lindberg, Susann Uggeldahl, Inger "Ci" Ahlqvist, Christina Korkman 

Månadens medlemmar 2021  som Flipbook
Lars Leden, Daniela Ikäheimo, Minkki Huldén, Stefan Lindqvist, Iris Backlund, Agneta von Essen, Martin Westman, Petra Österman, Solveig Eriksson, Gerd-Peter Löcke, Elisabeth Morand-Löfving, Frej Wasastjerna 

På sidan kan du även ladda ned böckerna som pdf-fil.