NANOFIKTION

Till tävlingen inkom 22 bidrag. Stort tack till alla som deltog, bidragen höll en hög nivå. Juryn bestod av föreningens styrelse.

Erica SjöbergFörsta pris går till Erica Sjöberg från Åland.

Husdrömmar
Gabriella drar av diskhandskarna och går ut till vardagsrummet. Hon suckar. De har pratat om att bygga hus... Hon hämtar sin skiss, suddar ut och ritar om. Imponerad tittar hon på huset där sambon kan sitta med dataspel, tomburkar, godispapper och snusprillor. Och bredvid på tomten ett annat hus där Gabriella kan leva i harmoni.

Juryn anser att Ericas nanofiktion är en saklig berättelse som uppfyller alla krav som ställs på nanofiktion. Titeln är intresseväckande och sista raden ringer som en klocka.

 

 

Linn WilhelmssonAndra pris går till Linn Wilhelmsson från Helsingfors.

Kära dagbok
Det här blir mitt sista inlägg på ett tag, vi åker in till staden imorgon. Om det värsta händer och någon senare hittar mina saker ber jag att ni inte låter mamma läsa det här. Hon tyckte jag var dumdristig, dubbelfrivillig som jag är, kvinna och finländare. Februari 2022, 30 mil från Charkiv.

Juryn anser att Linns nanofiktion är berörande och aktuell. Texten är så mycket mer än de få orden.

Minkki HuldénTredje pris går till Minkki Huldén från Helsingfors.

Korsordslösarna
De satt på söndagsklippan, såg ut över havet. Njöt. Luften hade den rätta fuktiga sältan efter stormen igår. Inte bara havet hade stormat. Också mellan dem hade orden vräkt fram i häftiga känslosvall, anklagelserna haglat. Jäkla besserwisser! Är du själv! Tills de brast i gapskratt. Meter i sekunden eller beaufort? STORM är ju en hatt!

Juryn berömmer textens språk och som finlandssvensk förening uppskattas havet och stormen av juryn. En kryptisk nanofiktion som ger oss en del ledtrådar om parförhållandet.

Nylands litteraturförenings styrelse, 5.4.2022